John Williams, STONER






STONER
John Williams

Tot i haver rebut el National Book Award, l’obra de l’escriptor nord-americà va restar oblidada durant molts anys. Stoner (1965) explica la història de William Stoner, un jove virtuós i discret, fill d’uns camperols de Missouri, que amb gran esforç dels seus pares és enviat a estudiar a la Facultat d’Agricultura.
Molt aviat, però, s’adona que la seva verdadera vocació són les lletres. seduït per aquest descobriment, la literatura esdevé una autèntica obsessió que el porta a renunciar a la granja familiar i a convertir-se en professor.
Entregat a l’estudi i tancat en el món universitari, on porta una vida solitària i senzilla, el seu caràcter taciturn i fred s’aguditza, van passant els anys, amb males relacions amb alguns alumnes, greus fracassos sentimentals i familiars, sense col·legues ni amics. Viu una vida grisa, plena d’errors, en la que solsament hi ha un instant digne de glòria: el moment en què descobreix la literatura, la seva única i veritable passió.
Amb Stoner, John Williams aconsegueix condensar tota una vida en una novel·la què, un cop començada es fa difícil deixar-la. Sens dubte, una obra mestra que, en paraules del narrador, recrea com “a algú se li va concedir la saviesa i al cap dels anys va trobar la ignorància”.

A través de les pàgines del llibre, els lectors d’una certa edat, és força possible que es vegin reflectits en algun dels episodis descrits, conseqüència de què el llibre ha estat escrit des de l’experiència, d’aquí, les emocions que es transmeten al lector.
Sense cap mena de dubte, ens trobem davant d’una gran novel·la.    



No hay comentarios:

Publicar un comentario