John Kennedy Toole, UNA CONFABULACIÓ D'IMBÈCILS


Una confabulació d’imbècils
John Kennedy Toole


El protagonista d’aquesta novel·la és un dels personatges més memorables de la literatura nord-americana: l’Ignatius J. Reilly —un còctel d’Oliver Hardy delirant, Quixot adipós i Tomàs d’Aquino pervers—, que amb trenta anys encara viu amb la seva mare mentre escriu una denúncia demolidora contra el segle XX,  tan mancat de “teologia i geometria” com de “gust i decència”; un alegat trastornat contra una societat trastornada.

A causa d’una inesperada necessitat de diners, es veu catapultat “al mig del desori de l’existència contemporània” i embarcat en feines d’allò més absurdes. Els personatges secundaris són tan exòtics (i neuròtics) com els d’una pel·lícula dels germans Marx: La Darlene, la ballarina d’estriptis que prepara un número amb una cacatua; en Jones, el primmirat porter del Night of Joy, regentat per la rapaç Lana Lee; l’agent Mancuso, el policia més incompetent de Nova Orleans; La Myrna Minkoff, la catastròfica estudiant contestatària; la senyoreta Trixie, l’octogenària enfurida perquè no la jubilen…

Una confabulació d’imbècils, ha estat traduïda de nou al català per Xavier Pàmies, és l’obra mestra pòstuma de John Kennedy Toole, reconegut unànimement com un autor imprescindible en la tradició de Cervantes, Fielding, Swift, Rabelais i Dickens.

“Aquest llibre ha estat ressenyat a tot arreu, i ha enussiasmat tots els crítics. Per un cop, tots tenien raó” (Greil Marcus, Rolling Stone); “Una novel·la d’una comicitat aclaparadora… Una catedral de la farsa, El País).

Publicada per:
LLIBRES ANAGRAMASi teniu sentit de l’humor i sou amants de la bona lectura, gaudireu i passareu una bona estona. Molt recomanable per l’estiu i per distreure’ns de tanta grisó i tragèdies humanes que malauradament no podem resoldre.   

      

1 comentario:

  1. Totalment d'acord amb el teu comentari, de fet l'he fet llegir als lectors del meu club de lectura aquest estiu per comentar-lo al setembre.

    ResponderEliminar