David Vann, SUKKWAN ISLAND





David Vann va néixer a l’illa Adak, Alaska, actualmente viu a Califòrnia i ensenya a la universitat de Sant Francisco.
És autor d’un extraordinari llibre autobiogràfic, A mile down: The true story of a disastrouscareerat de sea, l’èxit li arriba més tard, quan publica Legend of a suicide, un conjunt de relats que giren al voltant del suïcidi del seu pare i al cor dels quals gira la novel·la curta Sukkwan Island. Fenomen de vendes a França i als Estats Units. Ha guanyat nombrosos premis que l’han portat a comparar-lo amb Cormac Mccarthy. Per la qual cosa s’ha instal·lat en la primera línia dels autors nord-americans. 



Sukkwan Island
Ens trasllada a una illa salvatge del sud d’Alaska, accessible només en vaixell o hidroavió, plena de muntanyes escarpades i boscos espessos i humits. El clima a l’hivern és duríssim. Aquest és l’escenari que tria en Jim per refer la relació amb el seu fill Roy, un noi de tretze anys, a qui pràcticament ja no coneix. Després d’un seguit de fracassos personals, l’oportunitat de passar dotze mesos vivint en una cabana aïllada, enfrontats a unes condicions complicades, li sembla la millor manera de recuperar el temps perdut. La duresa d’aquella vida, però, i el defalliment d’en Jim, de caràcter fràgil i depressiu, transformen aquest viatge en un malson.
La història descriu una forta tensió dramàtica que corprèn al lector. L’autor, en aquesta història s’endinsa i explora el cor de les tenebres de l’ànima humana, construint un relat farcit de suspens i angoixa quasi insostenibles per el lector.   





Terra

Galen és el protagonista de la història. Viu amb la mare, la tia, la cosina i l’àvia. Entre ells mantenen una relació difícil. Tots ells conformen el retrat més o menys insípid i fins a cert punt plausible d’una família normal i corrent americana de la dècada dels vuitantes del segle passat.  
Galen, a causa de la seva edat, viu obsessionat pel sexe, les seves lectures son revistes pornogràfiques, la vista o el contacte de qualsevol cosa el porta a masturbar-se. La cosina no para de ridiculitzar i provocar sexualment a Galen. Aquesta finalment consenteix a portar a terme amb el seu cosí l’acte sexual. Acte que és vist per la mare de Galen.    
A la història destaquen la mala relació entre els seus membres per qüestions econòmiques: tots persegueixen els diners de l’àvia. Fet que portarà al desmembrament de la família i, al dramàtic, terrible i brutal desenllaç.



Cal fer un advertiment seriós als lectors: Les dues obres esmentades Sukkwan Island i Terra, tot i estar molt ben escrites, no són recomanables a persones molt sensibles ni propenses a patir depressions. Mentre llegia cadascun dels llibres, em resultava difícil deixar-los a mitja lectura —com he dit— estan molt ben escrits, però, a la vegada tenia ganes d’arribar a la última frase del llibre.    




 

No hay comentarios:

Publicar un comentario